PauwerDetox “veel gestelde vragen” Laviesage Cleanse & Revitalise

Fijn dat je meedoet met de PauwerDetox. De PauwerDetox maakt gebruik van de producten en detoxkit van Laviesage. Wellicht heb jij een vraag over deze detox-kuur, daarom heb ik alle meest gestelde vragen geïnventariseerd en hier op deze pagina geplaatst.
Staat je vraag er niet tussen? Stuur me dan gewoon een Whatsapp of bel mij. Ik help je graag!
Energieke groet, Petra de Weert.

Hoofdgroepen "veel gestelde vragen"

Supplementen
Smoothie
Dinnerrecepten
Alternatieve voedingsmiddelen
Hydratie
Beweging
Honger
Bijwerkingen
Overige suppletie
Ziekte, aandoeningen en medicatie
Zwangerschap en borstvoeding
Stoelgang
Lever, galreiniging en darmspoeling
Overige vragen


SUPPLEMENTEN

- Ik heb moeite met het doorslikken van supplementen. Wat kan ik doen? Mag ik de capsules/tabletten ook fijn maken en innemen met water?
Je kan de capsules openbreken of de tabletten met bijvoorbeeld een vijzel fijn maken.
- Hoe lang kan ik Tablet-1 (Cleansing Cure) nog door blijven slikken en staat het de werking van de probiotica niet in de weg?
Tablet-1 (Cleansing Cure) mag je twee tot drie weken door blijven slikken, maar niet samen met de probiotica. Tablet-1 neem je op een nuchtere maag (een half uur voor het ontbijt) als je bijvoorbeeld nog ontgift d.m.v. de huid en/of nog geen dagelijkse ontlasting hebt.
- Ik ben Capsule-2 gisteren vergeten in te nemen. Kan ik deze vandaag innemen?
Neem geen dubbele dosering. Volg de dosering in de handleiding en neem de capsules uiteindelijk langer door totdat ze op zijn.
- Hoe gebruik je het sachet met bitterzout en welk tijdstip is het beste?
Los de gehele inhoud al roerend op in een glas lauwwarm water. Er is geen vast tijdstip wat het ‘beste’ is. Voor smaak kun je eventueel wat citroen- of limoensap toevoegen.
- Ik ben allergisch voor chlorella, wat kan ik doen?
Probeer de helft van de capsule te nemen door de capsule open te maken. Vertoon je alsnog allergisch reacties, laat dan Capsule-2 achterwege.

SMOOTHIE


- Ik vind de smoothie met het smoothie poeder niet lekker, wat kan ik doen?
Je kan het sachet met het smoothie poeder, oplossen in een glas water of een half glas van de smoothie en dit opdrinken. Dan kun je daarna de (rest van de) smoothie opdrinken. Daarnaast kun je er ook wat kaneel voor de geur en smaak aan toevoegen.
- De smoothies krijg ik niet helemaal op en ik vind ze niet zo lekker. Moet ik alles opeten?
Nee, je hoeft niet alles op te eten. Eet tot je genoeg hebt! Probeer je smoothie dunner of dikker te maken zodat je deze wel lekker vindt. Het kan daarnaast ook uitmaken of je het warm of koud nuttigt. Je kunt de rest van de smoothie eventueel als tussendoortje opeten.
- Ik vind dat de smoothie en het avondeten heel veel is, is dit voor één persoon?
Smoothies zijn voor één persoon. Het diner is voor twee personen tenzij anders vermeld.

DINERRECEPTEN


- Kan ik de dinerrecepten van dagen wisselen?
Ja, dat kan. Iets wat je niet lust, hoef je niet te eten.
- Zijn de dinerrecepten voor één persoon?
Alle recepten en hoeveelheden zijn voor twee personen tenzij anders aangegeven. Daarnaast eet je tot je genoeg hebt. De ene dag kan dat meer zijn dan de andere dag afhankelijk van je bezigheden, sport en/of gemoedstoestand. Voed tot je genoeg hebt, je hoeft geen honger te hebben!
- Is het recept ‘Duo van spaghetti’ een rauwe maaltijd?
Ja, maar kort stomen of vijf minuten in heet water leggen is ook goed. Het wordt dan (lauw)warm gegeten. Met het koude weer is het ook lekker om de saus lichtjes te verwarmen of de wortel en courgette even stomen. Wokken liever niet, dat gaat namelijk ten koste van de enzymen en voedingsstoffen.
- Mag ik bij het diner ook nog andere kruiden gebruiken?
Ja, peper en andere kruiden en specerijen mogen gebruikt worden.
- Mag ik vet gebruiken om vis en/of wok groenten in te bakken en mag ik het ook kruiden?
Ja, je mag kokosolie gebruiken om in te bakken en aan je gerechten mag je kruiden toevoegen.
- Mag ik meer op een dag drinken en de porties over de dag verdelen als ik de hoeveelheden niet overschrijdt (bijv. de smoothie in twee keer zodat er minder tijd tussen alle eetmomenten op de dag zit)?
Als je meer behoefte aan vocht hebt, dan mag dat. We adviseren om niet meer eetmomenten in te lassen, dan ben je namelijk de hele dag door aan het eten. Je mag wel een gedeelte van de smoothie bewaren en vervangen door het tussendoortje.

ALTERNATIEVE VOEDINGSMIDDELEN


- Niet al het voorgeschreven groente en fruit kan ik momenteel bij de groenteboer halen, wat kan ik in plaats van bijvoorbeeld de venkel, meloen, blauwe bessen en perziken nemen?
Blauwe bessen kun je uit de diepvries halen. Voor een perzik mag een peer gebruikt worden en voor de meloen een stuk ananas of sinaasappel. Voor venkel is geen alternatief, maar deze kun je in de supermarkt vinden.
- Ik zit op dag 2 van de kuur en ik lust geen meloen. Kan ik dit vervangen door een ander stuk fruit en/of is het een probleem als ik elke dag ananas neem?
Ananas is prima als je geen meloen lust, maar je mag ook een keer mango, peer en/of bessen nemen om af te wisselen.
- Ik lust absoluut geen tomaat, wat is hiervoor een alternatief?
Rode puntpaprika, eventueel gegrild, is een goed alternatief.
- Kan ik ook appelazijn i.p.v. citroenwater in de ochtend drinken?
Dat kan, maar appelazijn heeft een hogere pH-waarde wat eerder bijwerkingen dan citroenwater kan geven. De ervaring leert dat sommige mensen reacties krijgen (zoals maagklachten) als het te vaak wordt ingenomen. Eén eetlepel in een glas water kan trouwens bij obstipatie helpen.
- Mag ik ook ‘Black rice’ in plaats van zilvervliesrijst nemen?
Ja, dat mag.
- Ik vermijd liever zoveel mogelijk nachtschade producten, welke groenten kan ik voor de reinigende soep gebruiken?
Courgette, ui, knoflook en venkel zijn toegestane producten, alhoewel de soep een andere smaak gaat krijgen.
- Wat kan ik als alternatief voor adukibonen kiezen?
Kidneybonen of Mung Dal zijn goede alternatieven.
- Mag ik groene thee (uit de toko) tijdens de kuur?
Ja, groene en witte thee mogen beide. Echter niet voor het slapen gaan omdat deze opwekkend werken.
- Waar kan ik Mung Dal kopen?
Dit kun je bij de toko kopen. In plaats van Mung Dal mag je ook gele spliterwten of linzen gebruiken. Deze kun je bij de plaatselijke supermarkt kopen. Ook rode, groene of zwarte Mung Dal zijn mogelijk.
- Ik heb een belangrijk diner. Wat mag ik eten?
Probeer het bij een soep zonder brood te houden. Een salade met wat zaden, pitten en olijven is ook prima. Neem je groenten, zorg ervoor dat deze dan gestoomd of geblancheerd zijn. Neem geen alcohol.

HYDRATIE


- Is het de bedoeling dat je 2 liter water los van de voorgeschreven mokken thee drinkt?
Ja, maar je doet uiteraard wat voor jou haalbaar is.
- Kan ik beter voor bron- of mineraalwater kiezen?
Bronwater, maar dan in glazen flessen. Deze zijn te koop bij natuurwinkels. Water uit flessen is beter dan uit plastic flessen en pakken i.v.m. weekmakers, PCB’s, etc. Mineraalwater bevat koolzuur en dat wordt tijdens de kuur afgeraden. Kraanwater mag daarnaast ook, maar dan wel bijvoorbeeld door een Brita filter gefilterd.


- Wat is een goede filter voor kraanwater?

Aqualine en EWO Vitality Filter via www.ahealthylife.nl

BEWEGING


- Wat wordt aan- of afgeraden tijdens de kuur m.b.t. sporten?
Cardiotraining is prima, maar kijk hoe je je voelt. 45 minuten, lichte beweging en hartslag 130/140 is de richtlijn.
- Mag ik de kuur met een yoga retraite (die gericht is op ontgiften) combineren?
Ja zeker, dat is een goede match!

HONGER


- Ik heb het vreselijk koud en heb echt honger, wat kan ik doen?
Je kan warm water met verse gember en kaneel of sterrenmunt nemen. Neem vooral verwarmende kruiden en soep met zaden en pitten of wat quinoa.
- Ik heb tijdens de kuur constant honger. Mag ik een stuk fruit na het avondeten?
Fruit kun je het beste laten omdat dit koolhydraten bevat. Een à twee kopjes kruidenthee of een vijftal noten is geen probleem. Je kunt ook de soep in plaats van overdag in de avond nemen. Daarnaast kun je wat extra psyllium vezels in je drinken doen, dat vult wat meer.
- Nog wat andere tips als je gedurende de dag honger hebt?
   - Nuttig elke dag de avocado, eventueel als tussendoor, in de salade of in de smoothie.

- Langzaam eten en goed kauwen.
- Voeg wat extra zaden, pitten, noten en/of quinoa door de salade.
- Voeg extra haverzemelen aan de smoothie toe.
- Mag ik ook een plakje YAM desembrood als ik hele erge honger heb?
YAM brood is een goede broodvariant, maar probeer om tijdens de kuur juist geen brood en crackers te eten. Pak liever wat extra haver, kikkererwten of van hennepzaad. Als je het écht niet kan volhouden, dan is YAM een goed alternatief.

BIJWERKINGEN


- Wat kan ik doen als ik wat draaierig/licht in het hoofd ben?
   - Sauna: per saunabad ‘verlies’ je ongeveer 1,5 liter vocht. Transpiratievocht voert de melkzuren die in je weefsels zijn achtergebleven af en spoelt stofwisselingsresten (endogene gifstoffen) weg. Na het saunabad zullen je nieren wat minder vocht afscheiden, je urine wordt daardoor tijdelijk donkerder van kleur. Drink na afloop wat extra (mineraal)water om het vocht aan te vullen.

- Infraroodcabine: Vergelijkbaar met een sauna. Je zweet afvalstoffen uit en de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Een bezoek aan de infraroodcabine helpt bij ontstekingen en is goed voor je huid. Bovendien verbrand je zo’n 300 extra calorieën.
- Scrubben en borstelen: Je huid speelt ook een rol bij de afvoer van gifstoffen. Je kunt dat stimuleren door je huid tijdens het Cleanse and Revitalise programma regelmatig te scrubben of met een badborstel te borstelen voordat je onder de douche gaat. Zo verwijder je dode huidcellen, stimuleer je de bloedsomloop, de werking van het lymfestelsel en de afvoer van gifstoffen.
- Wat kan ik doen als ik hoofdpijn heb?
Hoofdpijn is een teken van ontgifting en dit is absoluut geen slecht teken! Drink goed water en beweeg veel in de buitenlucht.Je kunt ook Sole maken. Sole betekent zuiver geconcentreerd zeewater. Dit gebruikten de Kelten als ochtendritueel al in de oudheid om hun lichaam te reinigen en hun lichaam te voorzien van de benodigde mineralen en sporenelementen. Het gaf hen een enorme energieboost. Het is een perfect middel om de detox kuur te ondersteunen, het helpt je lichaam te reinigen en tevens voedt het mineralen waardoor de bijwerkingen als hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid snel verdwijnen.
Wat heb je nodig:
1 glazen weckpot of afsluitbare glazen pot
2/3 water
1/3 Keltisch zeezout (grijs mineraal zout of berg mineraal zout)
Meng dit en shake het geheel tot het water verzadigd is. Je kunt het in de koelkast bewaren en dagelijks een theelepeltje van oplossen in een glas water en opdrinken of aan je smoothie toevoegen. Bij behoefte, flauwte of bijwerkingen neem je dit.
- Ik sport veel en tijdens de kuur heb ik last van hoofdpijn en puistjes. Mag ik meer eiwitten eten en op welke manier?
Hoofdpijn is een teken van ontgifting en je ontgift nu ook via de huid (wat overigens prima is!). Drink goed water en beweeg veel in de buitenlucht. Als je bang bent voor spierafbraak, wat overigens meevalt, mag je extra eiwit in de vorm van hennepzaad of op basis van erwten nemen. Een klein schaaltje kwark en quinoa is ook een optie.
- Ik heb veel pijn tussen mijn schouders en benen. Is er meer dan alleen Sole?
Ja, er zijn een aantal mogelijkheden: lavendel om te ontspannen, lymfedrainage, ontspanningsmassage, bewegen, wandelen, fietsen, yoga, sauna, infrarood cabine en een voetenbadje met zout of magnesiumvlokken om de ontgifting te ondersteunen.
- Ik krijg na een paar happen ananas last van mijn tong/mond. Hoe kan dat?
Dit kán een fruitallergie zijn, maar ananas bevat een enzym (bromelaïne) dat niet goed in je mond verteerd kan worden. Het resultaat is een kriebelige, prikkelende en soms brandende tong en gehemelte. Het enzym zit overal in het vruchtvlees, maar is het meest geconcentreerd in het midden van de ananas (daar waar het vruchtvlees wat harder is).
- Vanochtend werd ik wakker met behoorlijk zwarte kringen rondom de ogen en ik zie er grauw/grijs uit desondanks dat ik 2 liter water + kruidenthee drink. Is dit normaal?
Dit is een teken dat je afvalstoffen los laat. Donkere kringen, een grauwe huid en vermoeidheid zijn voorbeelden van een leverbelasting. Blijf goed drinken!
- Mijn bloed heeft een hogere hb-waarde en ik ben iets erger ongesteld dan voorheen. Kan dit door de kuur komen?
Wat betreft de menstruatie: dit is vermoedelijk een samenloop van omstandigheden die door de detox heftiger dan normaal kan zijn. Via het bloed worden er namelijk toxines afgevoerd. Dit hoort zich te herstellen, ook door het nuttigen van vis, vlees en granen.
- Ik heb spierpijn in mijn bovenbenen en weinig energie. Hoe kan dat?
Dit is een verschijnsel wat vaak bij sporters optreedt. Het is een teken van grote verzuring wat vaak in de (boven)benen wordt ervaren. Sole, een massage, de sauna en/of Magne Marine van Laviesage kan hierbij helpen. Sommige mensen kunnen meer of minder verzuurde benen ervaren, dit ligt o.a. aan hoeveel mineralen je in je lichaam hebt opgeslagen en hoe goed je ontgift.
- Ik heb eczeem en op dag 6 en 8 heb ik meer last van jeuk en eczeem. Hoe kan dat?
Je huid is aan het ontgiften. Hier is niks mis mee en laat dit maar gewoon gebeuren. Ondersteun dit door bijvoorbeeld een lymfedrainage, massage en/of sauna. Je kunt ook extra magnesiumsulfaat en zoutbaden nemen om zo de ontgifting te ondersteunen.
- Ik ben nu aan het eind van de kuur en heb last van krampen, maagpijn en zure oprispingen. Wat kan ik doen?
Het lijkt erop dat de vertering niet helemaal goed gaat. Dat zou nu in de Revitalise fase door middel van Capsule-3 moeten verbeteren. Zo niet, ga dan nog twee weken door met ’s ochtends 1x Tablet-1 (Cleansing Cure) in te nemen. Krampen kunnen erop duiden dat er een verstopping in de darm mogelijk nog aanwezig is.
- Wat moet ik doen als ik griepachtige verschijnselen krijg?
Normaal gesproken verdwijnen deze verschijnselen binnen 48 uur. Als het te erg wordt en je hierbij verzwakt, dan stop je totdat je aangesterkt bent.
- Gisteren was mijn laatste dag van de kuur, maar ik kreeg keelpijn (een hele oude kwaal). Is dit toeval?
Dit is herkenbaar. Je pelt als het ware de ui terug af en oude kwaaltjes kunnen dan optreden, maar deze zijn vaak van korte duur. Neem de XtraC&D3 van Laviesage en schenk er vooral niet teveel aandacht aan.
- Ik heb de kuur afgerond en ben niet afgevallen. Daarnaast voel ik me minder vitaler en ga ik minder goed naar het toilet dan voorheen. Hoe kan dat?
Waarschijnlijk heeft je lichaam niet goed alle gif- en afvalstoffen losgelaten, dit kan komen door bijv. stress. Je kunt extra bitterzout nemen om alsnog de stoffen uit je lichaam te krijgen.
- Een week na de kuur heb ik een mooie huid en veel energie gekregen, maar af en toe wat hoofdpijn wat ik normaal niet heb. Wat kan ik doen?
Dit duidt erop dat er mogelijk nog gifstoffen in je lichaam zitten. Slik voor twee weken twee keer per dag, op een nuchtere maag, de Cleanse Cure tabletten.

OVERIGE SUPPLETIE

- Mag ik de Cleanse & Revitalise kuur in combinatie met andere supplementen gebruiken?
Tijdens de Cleanse & Revitalise kuur adviseren we om geen andere supplementen te gebruiken. Loop eerst de kuur door en begin daarna pas met suppletie.
- Ik ben klaar met de kuur en wil weer graag de Skin Boost&Lift gebruiken. Mag ik capsule-3 en de Skin Boost&Lift allebei ’s avonds gebruiken, beter apart of helemaal niet?
Dat mag, je hoeft niet te wachten totdat je helemaal klaar bent met capsule-3 (probiotica). Neem de Skin Boost&Lift apart, dus in de namiddag of begin van de avond en de probiotica vóór het slapen gaan, dus niet samen.
- Kan ik na afronden van de Cleanse & Revitalise kuur doorgaan met de Cleansing Cure of Skin Clear?
Ja.
- Ik ben klaar met de kuur. Mag ik nog even met de Cleansing Cure doorgaan en andere supplementen gebruiken? Mag ik ook af en toe een wijntje?
Na de kuur mag je weer supplementen gebruiken, maar neem deze niet tegelijkertijd met de Cleansing Cure in. Deze neem je namelijk op een nuchtere maag. De andere supplementen neem je later op de dag. Zorg er in ieder geval dat er minimaal een half uur tussen zit. Daarnaast mag je af en toe een wijntje nuttigen.
- Ik slik extra magnesium voor kramp en oogtrilling, kan ik deze erbij slikken?
Ja, dat kan. Je mag eventueel ook de Magne Marine van Laviesage gebruiken.

ZIEKTE, AANDOENINGEN EN MEDICATIE

- Ik gebruik Forlax. Kan ik de kuur volgen?
Je mag de kuur volgen. Echter, neem in de Voorbereidingsfase al het bitterzout en tijdens de kuur extra bitterzout. Eventueel kun je ook een klysma en/of darmspoeling tijdens de kuur doen.
- Ik heb diabetes type 1, mag ik dan de kuur volgen?
Nee, dit is een contra-indicatie en het is niet verstandig om de kuur te volgen.
- Ik ben bekend met diabetes type 2 en ben vlak voor de kuur gestopt met roken. Ik ben nu net klaar met de kuur en voel me uitstekend! Helaas heb ik al twee dagen geen ontlasting gehad en is mijn bloedsuikerspiegel naar 11,6 mmol/l gestegen. Heb ik teveel fructose binnen gekregen?
Goed dat je je fit voelt! Wat betreft de ontlasting: neem één eetlepel geweekte lijnzaadjes in een glas lauwwarm water. Uurtje laten weken en dan alleen het water opdrinken. De zaadjes kun je daarna bijv. in een schaaltje kwark toevoegen. De bloedsuikerspiegel moet onder de 11 mmol/l zijn, dus wellicht heb je teveel vruchtsuikers binnen gekregen. Verhoog je groente-inname en verminder het fruit.
- Ik heb een fructose intolerantie, kan ik de kuur volgen?
Fructose zit in groenten en fruit. Vaak kun je wel een klein beetje fructose verdragen. Kijk naar hetgeen wat je normaal gesproken eet om daar inzicht in te krijgen.
- Ik heb een traag werkende schildklier en ik mag geen vitamine D en magnesium meer. Kan ik zonder problemen met de kuur beginnen?
Nee, leg het allereerst voor aan de huisarts. Het programma bevat namelijk magnesium.
- Ik gebruik momenteel Thyrax voor mijn schildklier. Mag ik met de kuur beginnen?
Dat mag, maar onder begeleiding van een natuurarts of therapeut. De werking van de medicatie kan namelijk tijdens de kuur verminderen. Het dient dan aangepast en opnieuw ingesteld te worden.
- Mag ik de kuur bij een te trage schildklierwerking en Eutyrox gebruiken?
Dat mag, maar overleg voor alle zekerheid met de huisarts. Je kan veel verbetering door de kuur ervaren, maar de medicatie kan een verminderde werking hebben.
- Wat moet ik doen bij migraine en menstruatie tijdens de kuur?
Ondersteun je lever door middel van een kruik, ontspan en neem magnesium (Magne Marine van Laviesage) en drink eventueel sole. Zorg daarnaast voor een goede nachtrust!
- Mijn stoelgang verloopt niet goed. Is de kuur voor mij geschikt?
Ja, de kuur mag ingezet worden, maar gebruik in de Voorbereidingsfase al het bitterzout.
- Mag ik de kuur doen als ik een candida infectie heb of hiervoor gevoelig ben?
Een candidadieet haalt alle fruit, zeker de zoete varianten, tijdelijk uit de voeding. Echter, de Cleanse & Revitalise kit gaat juist de schimmel aanpassen, met name door Capsule-2. Je kan de kuur volgen, maar neem liever geen bananen, druiven en/of mango.
- Moet ik mijn medicatie innemen als ik migraine tijdens de kuur krijg?
Bij hoofdpijn veroorzaakt door de kuur niet (ontgiftingsverschijnsel), maar bij een migraineaanval uiteraard wel.
- Kan ik de Cleanse & Revitalise in combinatie met medicatie voor een te hoog cholesterol en/of bloeddrukverlagers gebruiken?
Gezien het feit dat er balans herstellende stoffen in de Cleanse & Revitalise kit zitten, gaan deze ook het LDL (slecht) cholesterol) verminderen en de bloeddruk reguleren/verlagen. Het vormt geen contra-indicatie, dus deze mild vasten kuur kan. Het kan zo zijn dat je betere waardes na de Cleanse & Revitalise kuur hebt. Pas je je levensstijl erna aan met meer groenten en fruit zoals in de elf dagen, dan kan het zijn dat je op den duur minder medicatie nodig hebt. Een keer extra op controle bij de huisarts om te kijken wat de waardes doen is dan aan te raden.
- Kan ik de Cleanse & Revitalise in combinatie met een hormoonbehandeling (eventueel met bijbehorende medicatie) gebruiken?
Medicatie blijf je doornemen. De Cleanse & Revitalise gaat de hormoonbalans reguleren, dus bij endometriose zeker aan te raden. De Cleanse fase duurt maar zeven dagen, maar in principe zou er dus een minimale verminderde werking van medicijnen kunnen optreden.

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING

- Ik wil zwanger worden. Mag ik dan de kuur volgen?
Ja! Je kind zal in een schoon 'huis' opgroeien, maar stel het zwanger worden uit tot na de kuur.
- Ik ben zwanger. Mag ik de kuur volgen?
Nee, zwangerschap is een contra-indicatie om te detoxen.
- Ik geef borstvoeding, mag ik het gehele programma geen borstvoeding geven?
In principe mag je gedurende het programma geen borstvoeding geven, maar voor het echt op gang komt, zou de Voorbereidingsfase eventueel nog kunnen. Beter is om van tevoren af te kolven, zeker wat betreft de Cleanse fase.
- Hoe snel mag je na een bevalling gaan detoxen als je geen borstvoeding geeft?
Dat mag wanneer je jezelf daartoe in staat voelt, maar hou liever minimaal één maand na je bevalling aan. Je hoeft niet te wachten op de eerste menstruatie.

STOELGANG

- Ik zit op dag 8 en blijf veel problemen met mijn stoelgang houden, zelfs na twee zakjes magnesium en het gebruik van lijnzaad. Wat kan ik doen?
Drink voldoende en blijf goed bewegen. Extra bitterzout kan ook helpen.
- Is het normaal dat ik aan het einde van mijn kuur twee keer per dag naar de wc moet rennen en me daarna zo slap als een vaatdoek voel?
Je ontgift goed en je hebt geen last van verstopping. Twee à drie keer naar het toilet gaan is normaal. Mogelijk is de ontlasting wat weker door de prikkeling aan veel vezels in combinatie met de supplementen. Gebruik wat psyllium vezels om de ontlasting wat in te dikken en te binden en sole voor het vaatdoek gevoel.
- Ik ben net een week klaar met de kuur, maar mijn ontlasting blijft nog erg dun. Dit heb ik nog nooit gehad, hoe zou dit kunnen komen?
Dit kan mogelijk door de probiotica komen. Gebruik dit om de dag. Mocht je geen probiotica meer slikken, dan kan het nog een nawerking van supplementen en/of vezels zijn.
- Vezels uit groenten en fruit zijn goed voor een goede stoelgang. Hoe kan het dan dat mijn stoelgang sinds de kuur weer helemaal van de leg is? Ik ga niet meer dagelijks en soms is het ook best pijnlijk.
Ook al worden er meer vezels genuttigd, toch kan het zijn dat er eerst verstoringen optreden. Door de Cleanse & Revitalise kuur ga je je lichaam schoonmaken en beweging in de darmslakken brengen. Soms treedt er gewenning of juist prikkeling op door gebruik van koffie en/of sigaretten en de invloed van hormonen. Tijdens de kuur heb je dit allemaal gereduceerd en moet de darm het nu weer zelf vanuit de voeding gaan doen. De probiotica, de goede bacteriën, zorgen dadelijk weer voor een goede darmflora. Soms is het resultaat dus niet direct zichtbaar. Het lichaam moet namelijk een nieuwe balans en ritme vinden.

LEVER- EN GALREINIGING EN DARMSPOELINGEN

- Ik wil graag de leverreiniging gaan doen en ben nu bezig met de Cleansing Cure. Helaas heb ik nog last van m’n darmen: een wat opgezette buik en soms wat krampen. Wat kan ik doen?
Je kan twee tabletten per dag nemen (één op een nuchtere maag en één voor het slapen gaan) en drink hierbij voldoende water. Daarnaast kun je één capsule magnesium(citraat) (Magne Marine van Laviesage) per dag tijdens de maaltijd innemen.
- Ik wil graag een leverreiniging gaan doen, kan dat?
Ja, dan kan! Wij raden de 1-daagse leverreinigingskuur van Hulda Clark aan op dag 9 van de Cleanse & Revitalise kuur. Hierbij is het belangrijk dat je geen last meer van verstopping hebt voordat je hieraan begint. Mocht je nog wel last van verstopping hebben, neem dan voor twee weken de Cleansing Cure in de ochtend op de nuchtere maag in.
- Als ik de kuur met een darmspoeling wil combineren, op welk moment kan ik dit dan het beste inzetten?
Gedurende de Cleanse fase. Vanwege de stagnatie is dag 4 of 5 het meest geschikt. Dag 8 zou ook kunnen.

OVERIGE VRAGEN

- Na de kuur ben ik zelf brood gaan bakken. Is baking soda beter dan gist en/of kant-en-klaar brood bij de bakker kopen?
Het is zeker beter dan het toevoegen van gist en kant-en-klaar brood van de bakker. Het is verstandig om het baking soda niet zomaar overal aan toe te voegen, maar bij brood is dit wel mogelijk.
- Ik heb gehoord dat detoxen soms galstenen kan veroorzaken. Is dit ook het geval bij deze mild vasten kuur?
Nee, wel bij sapvasten. Daarom wordt het sapvasten vaak samen met een lever- en galreiniging geadviseerd gecombineerd.
- Na de kuur is mijn psoriasis opgeknapt. Wat kan ik nu gebruiken?
Blijf nog maximaal twee tot drie weken met de Cleansing Cure doorgaan (op een nuchtere maag, een half uur voor het ontbijt).
- Kom ik na de kuur weer aan?
De Cleanse & Revitalise is geen dieet, maar een detox. Je komt sowieso weer 1 à 2 kg aan omdat je darminhoud leeg is geweest. Als je gezond door blijft eten, houd je je gewicht stabiel.
- Mag ik zelf groene smoothies samenstellen als ik klaar ben met de kuur?
De smoothies mag je zelf samenstellen waarbij je het boekje als basis neemt. Je kan bijv. een scheutje kokoswater of amandelmelk toevoegen. Probeer maximaal drie à vier ingrediënten aan te houden, ze worden namelijk te complex als je allerlei soorten groente en fruit gebruikt. Probeer 1/3 bladgroenten, een stuk fruit naar keuze en eventueel een halve avocado aan te houden. Vul het aan met lijn- of chiazaad, gember, verse kruiden en/of specerijen. Daarnaast kun je ook een theelepel kokosvet toevoegen om je bloedsuikerspiegel geen piek te geven.
- Ik wil na de kuur een paar dagen per week met het programma doorgaan. Hoe kan ik dit het beste doen?
De bedoeling van de kuur is enerzijds bedoeld als een opstap naar een gezondere lifestyle en anderzijds om te reinigen. Het is goed als je het ontbijt en de lunch zoals het programma neemt.
- Hoe lang mag ik na de kuur volgens de recepten blijven eten? En hoe lang kan ik dit zonder dierlijke voedingsmiddelen doorzetten?
Je mag zeker een aantal dagen per week volgens de Cleanse fase blijven eten. Het is namelijk een goede en gezonde basische en plantaardige voeding. Daarnaast kunt je een paar keer per week eiwitten toevoegen en verschillende zeewieren en/of –kraal aan je salades toevoegen om je jodiuminname te verhogen.
- Ik wil/hoef niet af te vallen, wat kan ik dan extra eten?
Start met de kuur en als je in de Cleanse fase gaat afvallen, kun je eiwit in vorm van quinoa en hennepzaad erbij nemen. Extra zaden en pitten is ook een optie.
- Waarom Keltisch zeezout in plaats van keuken- of normaal zeezout?
Het witte gewone keukenzout bevat geen mineralen meer. Het beste is om het grijze/grauwe zout te kiezen. Dit zit boordevol spoorelementen en mineralen die je bij het ontgiften hard nodig hebt.
- Eieren en prei worden niet in de handleiding genoemd. Mag je deze wel weer in de Revitalise fase (af- en opbouwfase) gebruiken?
Ja, eieren en prei mag je weer gebruiken. Eieren kun je in plaats van de vis, kip en/of kalkoen gebruiken.
- Moet je alle voorgeschreven tussendoortjes nemen?
Voel of je het tussendoortje nodig hebt, het kan/mag zeker en de ene dag kun je meer behoefte dan de andere dag hebt. Als je trek hebt, dan neem je het!
- Hoor je ook het middelste stuk van de ananas te eten?
Ja! Het middelste stuk van de ananas bevat enzymen die de vertering ondersteunen, met name de eiwitvertering.