Videoanalyse

Je niets verhullende spiegelbeeld

Zie jij wat ik zie?
De rechterkant van je gezicht lacht, maar de linkerhelft doet niet mee. Je slikt een traan weg.
Als je de video bekijkt, zie jij het ook. Jouw lichaam dat de confrontatie uit de weg wil gaan en verschillende maskers opzet. Ondertussen laat jouw onderbewustzijn zich de mond niet snoeren. De video toont alles wat je zelf niet wist of waarvan je dacht dat je het verborgen kon houden.

De praktijk

Jouw woorden kunnen haaks staan op de boodschap die jouw lichaam geeft, alleen zie jij dat zelf natuurlijk niet. Mensen in jouw omgeving nemen dat (onbewust) wel waar en reageren op jouw non-verbale signalen.
Hierdoor kan het komen dat je tegen een van de volgende vragen aanloopt:

  • Waarom reageert iedereen afstandelijk op mij, terwijl ik aardig doe?
  • Hoe kan ik het conflict met iemand doorbreken?
  • Waarom worden mijn grenzen steeds weer overschreden, ondanks mijn duidelijke ‘nee’?

Videoanalyse

Ik interview je, terwijl de videocamera een opname maakt van jouw gezicht.
Hierna gaan we de video samen bekijken. Door de afstand is het is net alsof je naar iemand anders kijkt. Je ziet jezelf door de ogen van de buitenwereld, waardoor je feitelijk kunt registreren. Als je goed kijkt, zie je dat je non-verbaal veel meer vertelt dan verbaal. Sterker nog, die twee spreken elkaar regelmatig tegen. Wat zie je precies? Welk gevoel neem je waar?
De videoanalyse is een effectief hulpmiddel om inzicht te krijgen in je eigen gedrag. Je ziet welke onbewuste strategie je hanteert en wat het effect daarvan is. Je krijgt inzicht in patronen, emoties en de eventuele onbalans tussen je verstand en je gevoel.

Doelgroep

Voor iedereen die meer inzicht wilt krijgen in zijn eigen (onbewuste)non-verbale communicatie, of dit nu privé voor zelfontwikkeling is of zakelijk omdat je op zoek bent naar een nieuwe baan. De video-analyse wordt dan ook vaak als een effectieve methode ingezet bij sollicitatie screening en (sales)trainingen.

Videoanalyse, spiegelbeeld van uw gezicht

“The eyes are the mirror of the soul and reflect everything that seems to be hidden.”
–Paulo Coelho